1. Suurimmalla osalla ihmisistä saunominen helpottaa nukahtamista ja lisää syvän unen määrää.

2. Saunomisessa elimistöön erittyy stressihormoneja ja mielihyvähormoneja.

3. Humalassa saunominen voi olla vaarallista, koska silloin verenpaine on alempi kuin ilman alkoholia saunottaessa. Alhainen verenpaine voi aiheuttaa pyörtymisen.

4. Ihmisen sydän pumppaa verta noin viisi litraa minuutissa. Kuumassa saunassa määrä voi nousta jopa 13 litraan minuutissa.

5. Ei ole mitään tieteellistä näyttöä siitä, että sauna

jouduttaisi krapulan vaikutusaikaa.

6. Yleisimmin saunavihta eli -vasta tehdään raudus-koivusta, mutta vihtoja tehdään myös muun muassa tammenoksista ja jopa katajasta.

7. Jos saunavastoja halutaan säilöä joko kuivaamalla tai pakastamalla, ne kannattaa tehdä juhannuksen aikoihin.

8. Saunomiseen yhdistetyn avantouimisen harrastaminen on aina vain suositumpaa nyt, kun lajin ovat löytäneet myös nuoret.

9. Jotkut psykologian tutkijat ovat esittäneet, että saunomisen aikaiset ja sen jälkeiset positiiviset tunteet liittyvät lapsuuden lämpöön ja turvaan.

10. Infrapunasaunojen lämpö on kuivaa lämpöä, jossa hikoilu ei lähde saunan kosteudesta vaan kehon sisältä samoin kuin urheilusuorituksessa.

11. Sisältä viileällä vedellä kostutettu saunahattu lisää saunomisen nautintoa ja saattaa auttaa myös migreenistä kärsiviä.

12. Morsiussaunassa ennen häitä morsiamen iholle on levitetty suolaa, ettei vanha suola janottaisi ja jauhoja liiton sopuisuuden turvaamiseksi.

Lähteet: Suomen Saunaseura, Heli Koppelo ja Milka Alanen: Naisten saunaseura, Anja Nystén: Kemikaalikimara, Tutkija Jari Viik

 

VANHAT USKOMUKSET:http://www.mtv3.fi/helmi/hyvinvointi/artikkeli.shtml/392676?hyvinvointi-voin_hyvin-sauna