KUVASSA KAISLAN TILAN SAVUSAUNA.

SAVUSAUNA ON PUULÄMITTEINEN,JA NS. KERTALÄMMITTEINEN SAUNA. SAVUSAUNAA EI SIIS LÄMMITETÄ SAUNOMISEN AIKANA.TÄTÄ KAISLAN SAVUSAUNAN KIUASTA LÄMMITETTÄÄN 5-6 TUNTIA,OVI RAOLLAAN JA ILMARÄPPÄNÄ AUKI.LÄMMITYKSEN JÄLKEEN TUHKAT OTETAAN POIS PESÄSTÄ  JA ANNETAAN SAUNAN SIINTYÄ 1-2 TUNTIA. SAVUSAUNASSAHAN EI OLE PIIPPUA,SAVU TULVII SAUNAAN KIUKAAN LOMASTA.ENNEN VARSINAISTA SAUNOMISTA TÄYTYY VIELÄ HEITTÄÄ HÄKÄLÖYLYT,ELI NOIN ÄMPÄRILLINEN VETTÄ KIUKAALLE.HÄKÄLÖYLYJEN AIKANA SAUNAN KAIKKI ILMAAUKOT AVATAAN TÄYSIN AUKI,JOTTA ILMA RAIKASTUU JA PUHDISTUU SAVUKAASUISTA.ANNETAAN VIELÄ HETKI SEISAHTAA,JA SITTEN EI MUUTA KUIN SAUNOMAAN !

 

Nykyaikainen savusaunan kiuas                                                  Kiukaan tulipesä

 

  Täällä Kaislan Tilan savusaunassa asustaa myös saunatonttu NEHRU

Saunatonttu on tullut suomalaisiin uskomuksiin saunan ja muiden tonttujen kautta. Saunatontun kerrotaan olevan pieni, ihmisen näköinen olento, joka tulee yleensä saunomaan viimeisiin löylyihin, kun talon väki on saunonut. Joskus saunatontusta on voitu käyttää myös määritelmää, joka tarkoittaa kiukaassa asustavaa hahmoa, joka paukuttaa kiuasta jos on esim. heitetty liikaa löylyä. Saunatontun uskotaan kuitenkin olevan pohjimmiltaan kiltti pikku hahmo.

 

 "Saunass´ asuu Jontun Jonttu, vanha, viisas saunatonttu,
polviin saakka partaa puntaa, kiertäen kaulaa kuutta suuntaa.
Hä´ll on puna hiippalakki, vihertävä vihtatakki.
Saunaluukusta kun luikkaa, pienet pikisilmät tuikkaa,
puut ja pahkat taakkaa kantaa, taikalöylyn lämmön antaa."

 

 

 

KUVAT AIHEESTA SAUNATONTTU: http://www.google.fi/search?q=saunatonttu&hl=fi&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=7AHOTtu2JYP34QT4k60m&sqi=2&ved=0CFQQsAQ&biw=1366&bih=673